Beweegroutes door de hele gemeente Wijk bij Duurstede

Laagdrempelig buiten bewegen en genieten van de natuur

Stichting Wijksport, Natuurlijk heel leuk en de gemeente Wijk bij Duurstede leggen samen hardloop- en beweegroutes aan in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Dit najaar worden de routeborden en de eerste beweegtoestellen geplaatst.

“Ons gezamenlijke doel is om iedereen, van jong tot oud, naar buiten te krijgen en in beweging te brengen”, vertelt buurtsportcoach Luc Bernard van Stichting Wijksport. “Het gaat niet alleen om hardlopen of bootcampen, maar om het plezier van buiten zijn.” De zeventien routes starten vanaf vier plekken. In Wijk bij Duurstede komt een routebord in het Kasteelpark en in het EigenWijkse speelpark. In Cothen start een route vanaf het sportpark SVF en in Langbroek vanaf Dorpshuis De Toekomst.  

Routes voor iedereen

In elke kern hebben ervaren en lokale hardlopers meegedacht bij het uitstippelen van de routes. Ze verschillen qua moeilijkheid van beginner tot expert. Zo kan iedereen meedoen. Ook komen er beweegtoestellen langs de routes, zoals rekstokken en monkeybars van duurzaam hout. Sportscholen dachten mee over de toestellen in hun buurt, zodat ze deze kunnen gebruiken tijdens een buitentraining.

QR-codes die bij de toestellen komen, linken naar instructievideo’s. Luc: “Wat je ermee kunt doen, op een verantwoorde manier.” Uiteindelijk wil de buurtsportcoach de routes koppelen aan een digitaal platform. “Zo kunnen gebruikers hun tijden bijhouden en zien wie de snelste van de maand is op een route.” Het idee is om dit samen met lokale fitnessorganisaties, zoals Fit4All, Daily Fit en Fitrunners Cothen, te ontwikkelen.

Natuur en bewegen hand in hand

De beweegroutes zijn meer dan een sportief initiatief. Ze versterken ook de biodiversiteit. Langs de routes komen eetbare planten, zoals bessenstruiken, munt en rozemarijn. “Dieren en mensen profiteren daarvan en  genieten zo nog meer van de natuur”, vertelt Nancy Rietveld van Natuurlijk heel leuk. Ook komen er natuurlijke speelelementen, zoals boomstammen en keien. Bordjes met opdrachten als ‘huppel als een konijn’ en ‘spring als een bok’ maken de routes leuk voor kinderen.  “Zo willen we mensen op een speelse manier in beweging te krijgen. Bijvoorbeeld een opa of oma die de route met zijn of haar kleinkinderen aflegt.”

Plaatsing en opening

Vanaf begin november worden de borden en de eerste speeltoestellen geplaatst in Wijk bij Duurstede. Daarna volgen Cothen en Langbroek. Ook worden de routes feestelijk geopend en het eerste bord onthuld. 

Samenwerking en financiering

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Europese LEADER-subsidie van Natuurlijk heel leuk, Stichting Wijksport, de provincie Utrecht, Rotary Wijk bij Duurstede, het Vitaliteitsakkoord Wij(k) Gezond!, de Jongereninitiatiefgroep van Stichting Binding, het Wijks Omgevingsfonds, de gemeente Wijk bij Duurstede en Groen doet Goed in Wijk bij Duurstede.