Bouw nieuwe gemeentewerf en milieupark gestart

Op woensdag 10 juli onthulde wethouder Jeroen Brouwer het bouwbord voor de nieuwe gemeentewerf en het milieupark aan de Vogelpoelweg 18 en 20 in Wijk bij Duurstede. Hiermee gaf hij het startschot voor de nieuwbouw van de gemeentewerf en het milieupark.

Naar verwachting zijn de nieuwe voorzieningen gereed in oktober 2025. “De nieuwe gemeentewerf en het milieupark moeten de service aan onze inwoners verbeteren en tegelijkertijd de duurzaamheid van de gemeente bevorderen”, zegt wethouder Jeroen Brouwer. 

Nieuwe gemeentewerf en milieupark versterken dienstverlening en duurzaamheid

In december 2022 gaf de gemeenteraad groen licht voor de nieuwbouw. Na meer dan 40 jaar op de locatie aan de Middelweg Oost 1 te hebben gefunctioneerd, verhuist deze voorziening naar het nieuwe bedrijventerrein. “Door afvalcontainers in een containerkuil te plaatsen en een demontagehal te bouwen, waar inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt actief bijdragen aan hergebruik, draagt de gemeente verder bij aan een circulaire economie.”, vertelt Brouwer. Met het demonteren van grof huishoudelijk afval, kunnen materialen opnieuw als grondstof worden gebruikt. Dit proces zorgt voor vermindering van restafval, dat duur is om te verwerken.

Het nieuwe werfgebouw wordt opgetrokken uit duurzame materialen zoals hout en natuurlijke isolatiematerialen, wat zorgt voor een hoge isolatiewaarde. Regenwater dat op de daken valt, wordt opgevangen en hergebruikt voor verschillende doeleinden, zoals: het wassen van voertuigen, het besproeien van beplanting en in de winter het maken van een zoutoplossing voor de gladheidsbestrijding. Brouwer: “De uitgewerkte plannen passen binnen de financiële kaders die met de raad zijn afgesproken, waardoor we aan veel ambities voldoen.” 

Nieuwe toekomst voor gemeentewerf en woningbouw op oude locatie

De verhuizing maakt op de oude locatie woningbouw mogelijk, waar in eerste instantie 18 flexwoningen worden gebouwd. Deze flexwoningen worden naar verwachting in 2025 opgeleverd. Het college werkt de plannen hiervoor verder uit. Nu er meer duidelijkheid is over de planning van de nieuwbouw aan de Vogelpoelweg, wordt er gekeken hoe de twee projecten goed op elkaar kunnen worden afgestemd.