Burgemeester verrast in Cothen met 4 Koninklijke Onderscheidingen

Tijdens de viering van het 40-jarig bestaan van Stichting Sportvoorzieningen Cothen en het 60-jarig bestaan van Handbalvereniging Fortissimo Cothen op zondag 6 oktober 2024, heeft burgemeester Iris Meerts vier Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. 

Aan mevrouw Carla van Rossum-Zumbrink en de heren Gijs Dorrestijn, Hans Scholman en Sjaak Woudenberg. Zij werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege hun verdiensten op vrijwillige basis op maatschappelijk gebied bij de Stichting Sportvoorzieningen Cothen en Handbalvereniging Fortissimo. 

mevrouw M.C. (Carla) van Rossum-Zumbrink

Reeds op jonge leeftijd werd mevrouw Van Rossum-Zumbrink lid van de handbalvereniging Fortissimo in Cothen, waar ze sindsdien actief is als vrijwilliger. Haar vrijwilligerswerk omvatte het schoonmaken van de locatie, het geven van trainingen en het coachen van teams. Van 1983 tot 2002 heeft ze deel uitgemaakt van het bestuur van de vereniging. 

Daarnaast is mevrouw Van Rossum vanaf de oprichting van de Stichting Sportvoorzieningen Cothen in 1981 nauw betrokken bij de dagelijkse gang van zaken van de stichting. Ze houdt zich al meer dan 40 jaar voornamelijk bezig met de verhuur van de sporthal. Hierbij verzorgt ze de volledige verhuuradministratie, regelt de contracten, fungeert als contactpersoon voor de huurders en vanaf 2003 is ze bestuurslid administratieve zaken. Er is veel waardering voor haar decennialange betrokkenheid bij sportaccommodatie De Rijnsloot in Cothen. Dit komt mede doordat mevrouw Van Rossum altijd bereid is om anderen te helpen en te motiveren. Ze staat bekend als een gedreven, betrouwbaar en empathisch persoon. Haar flexibiliteit en probleemoplossend vermogen zijn van onschatbare waarde voor de Stichting Sportvoorzieningen Cothen.

de heer G. (Gijs) Dorrestijn

De heer Dorrestijn is 76 jaar en zet zich al meer dan 40 jaar in voor Stichting Sportvoorzieningen Cothen. Hij fungeert er als bestuurslid en technisch specialist.

 Rond 1982 bouwde de Stichting met hulp van vrijwilligers een nieuwe accommodatie, waarbij de heer Dorrestijn als uitvoerder optrad en de vrijwilligers aanstuurde. Hij inspireerde velen om mee te helpen. Daarnaast speelde hij een cruciale rol bij de ontwikkeling en bouw van Sporthal De Rijnsloot, die in 1987 in gebruik werd genomen. Zijn inzet tijdens de bouw en de daaropvolgende jaren was ongekend. Daarnaast bleef hij als toezichthouder nauw betrokken bij diverse renovaties. 

Na een paar jaren rust trad de heer Dorrestijn in 1990 toe tot het bestuur van de Stichting Sportvoorzieningen Cothen. Tot op de dag van vandaag is hij betrokken bij de exploitatie van de sporthal, met name op technisch gebied, en is hij verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud. Er is veel waardering voor de wijze waarop hij al meer dan 40 jaar met hart en ziel betrokken is bij de sportaccommodatie De Rijnsloot in Cothen. Men zegt zelfs dat de sporthal er zonder hem niet zou zijn geweest.

de heer J.J. (Hans) Scholman

Sinds de oprichting van Handbalvereniging Fortissimo, 60 jaar geleden door de vrouw van de heer Scholman, die helaas inmiddels is overleden, is de heer Scholman actief als vrijwilliger. Hij begon als trainer en zorgde er later elk jaar voor dat de handbalvereniging met een prachtig zelf beschilderde carnavalswagen kon deelnemen aan de Cothense carnavalsoptocht. 

De heer Scholman is een echte kunstenaar. Zijn passie ligt bij het schilderen en tekenen van landschappen in Cothen en omstreken. In 1983 ontstond bij de handbalvereniging het idee om een kalender te maken speciaal voor alle Cothense inwoners. De heer Scholman was meteen enthousiast en stortte zich vol overgave op het maken van 12 prachtige tekeningen voor de kalender. De kalenders waren onmiddellijk een groot succes en brachten de club een mooi bedrag op. Jarenlang heeft hij schitterende tekeningen gemaakt, wat resulteerde in 40 jaar aan unieke kalenders. In 2023 besloot de heer Scholman om een laatste jubileumuitgave te maken. 

Ondanks dat het tekenen en schilderen veel van zijn tijd in beslag nam, nam de heer Scholman ook nog een andere vrijwillige taak op zich. Jaren geleden begon hij elke maandagochtend met het schoonmaken van de sporthal en kantine. Samen met een groep senioren zorgt hij ervoor dat de zaal harsvrij is en de kleedkamers en kantine schoon zijn voor de start van een nieuwe week. De heer Scholman wordt zeer gewaardeerd voor zijn meer dan 40 jaar lange, toegewijde betrokkenheid bij de handbalvereniging en de sportaccommodatie. Zijn loyaliteit en betrouwbaarheid maken hem een onmisbare kracht waarop de vereniging altijd kan rekenen.

de heer J.A.E. (Sjaak) Woudenberg

De heer Woudenberg zet zich al meer dan 40 jaar vol overgave in als vrijwilliger voor Sportvereniging Fortissimo. Zijn betrokkenheid begon in 1976 toen hij toetrad tot het jeugdbestuur. In 1986 werd hij voorzitter van Technische Zaken voor de jeugdafdeling. Daarnaast was hij scheidsrechter bij de familietoernooien en was hij van 1995 tot en met 2007 bestuurslid kantinezaken. Sinds 2010 is hij lid van de onderhoudscommissie en draait hij ook bardiensten. Vanaf 2011 is hij tevens bestuurslid bij de Stichting Sportvoorzieningen Cothen, waar hij verantwoordelijk is voor het technisch onderhoud, de energievoorziening, de energietransitie, de schoonmaak en de algemene zaken. 

Onder zijn leiding heeft de stichting aanzienlijke stappen gezet op het gebied van energiebesparing, wat één van de grootste jaarlijkse kostenpost is bij de exploitatie van een sportaccommodatie. Dankzij zijn initiatief zijn er zonnepanelen geïnstalleerd, warmtewisselaars voor warmwatervoorziening geplaatst en is alle verlichting vervangen door verwarmde LED-verlichting. De heer Woudenberg was de drijvende kracht achter dit project en heeft zowel de financiële als de technische aspecten begeleid.

De heer Woudenberg wordt gezien als een man op wie je altijd kunt rekenen. Hij is niet alleen een man met een groot hart voor de sportvereniging, hij is er ook voor de oudere inwoners van Cothen die hulp nodig hebben bij elektriciteit en telefonie. Ook voor hen staat hij altijd klaar om te helpen.

Met dank aan HV Fortissimo voor de foto's.