College op bezoek bij ‘Het Lange Broek’ en ‘Stro & Broed’ in Langbroek

Vorige week bezocht het college een mooie combinatie van ondernemen en landschapsbeheer in Langbroek. De transitie van het agrarisch gebied stond daarbij centraal. 

Het college sprak met Hanneke Hietink (boerderij ‘Het Lange Broek’) en met Joyce van den Hoek Ostende (bedrijf ‘Stro & Broed’) 

Ze zijn buren van elkaar aan de Gooijerdijk. Samen vormen ze een combinatie van goed landgebruik en vernieuwende teelt met oog voor natuur en landschap. Het college dankt beiden hartelijk voor hun gastvrijheid en uitleg.

Natuurbeheer

Hanneke vertelde hoe het natuurbeheer bij haar boerderij het Lange Broek wordt uitgevoerd. De boerderij was vroeger een agrarisch bedrijf met koeien en varkens. Vanaf 2000 is het omgevormd tot een landgoed met natuurgebied van 12 hectare. Hanneke is professioneel natuurbeheerder van dit gebied. Een deel van de schuur is beschikbaar als werkplek of vergaderlocatie. Daarnaast dient het als uitvalsbasis voor excursies en natuurwandelingen. 

Stro en Broed

Haar voedselbos stelt ze beschikbaar aan Joyce van Stro & Broed. Dat bedrijf teelt lokaal gezonde en duurzaam zwammen, groenten en kruiden. Stro en Broed verkoopt via winkels en levert verse en gedroogde producten aan lokale restaurants.