College presenteert ontwerpbegroting

Op 1 oktober jl. bood het college van burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede de ontwerpbegroting 2025-2028 aan de gemeenteraad aan. Hierin staan de plannen en het budget voor de jaren 2025 tot en met 2028. Wethouder financiën, Hans Buijtelaar: “In deze begroting zijn we helaas gedwongen opnieuw moeilijke keuzes door te zetten. Die keuzes hebben gevolgen op onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

We krijgen als gemeente nog steeds onvoldoende budget van het Rijk voor de taken die we moeten uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld de groeiende vraag naar jeugdzorg. Ook voor de jaren 2026 en verder is dit het geval.” Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om een definitief besluit te nemen over de begroting. Dat gebeurt op 7 november 2024. 

Financiële situatie blijft onder druk

De druk op de gemeentelijke financiën blijft groeien. “Kortgeleden is de Miljoenennota gepresenteerd op Prinsjesdag. Hierin staat geen oplossing voor de ‘ravijnjaren’ 2026 en verder. Dat is niet alleen een probleem voor Wijk bij Duurstede, maar voor alle Nederlandse gemeenten. De meeste gemeenten kunnen na 2025 de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Gemeenten dringen er bij het Rijk dan ook al lange tijd sterk op aan om dit probleem op te lossen.”

Extra maatregelen voor een sluitende begroting

“Zonder Haagse steun moeten we zelf extra maatregelen nemen om voor 2025 een sluitende begroting te maken,” zegt Hans Buijtelaar. “Het gaat hier om maatregelen van in totaal € 2,35 miljoen. Ze zijn na zorgvuldige afwegingen in de ontwerpbegroting opgenomen.
We beseffen dat deze moeilijke en soms pijnlijke keuzes elk hun eigen gevolgen kennen. Gevolgen die gevolgen hebben voor onze samenleving. Maar de inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede zetten al jaren hun schouders onder initiatieven, die onze gemeente kleur geven. Dat willen we graag behouden!”

Later verder praten met de raad en de samenleving

Op advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt het college ook duidelijk waar geld voor gemeentelijke taken nodig is voor de jaren 2026 en verder. Dit geeft zicht op de financiële opgave vanaf 2026. “We praten met de raad en de samenleving verder over meer bezuinigingen of het schrappen van taken vanaf 2026. Dat doen we direct na het vaststellen van de begroting voor 2025,” aldus de wethouder Financiën.

De gemeenteraad besluit

Op donderdagavond 24 oktober 2024 zijn de Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad. Het besluit over de begroting 2025-2028 neemt de gemeenteraad op 7 november 2024. Alle bijeenkomsten zijn openbaar in de raadzaal van het Huis van de Gemeente. Digitaal volgen kan ook via de gemeentelijke website. Hier staan ook alle stukken.