De valpreventieweek - Een succesvolle stap naar gezond en vitaal ouder worden

Van 1 tot en met 4 oktober stond de gemeente Wijk bij Duurstede in het teken van de Valpreventieweek. Dit werd georganiseerd door de werkgroep Wijk Staat Stevig. Tijdens deze week kregen mensen van 65 jaar en ouder de kans om hun gezondheid te verbeteren en het risico op vallen te verkleinen. Door middel van simpele tests en nuttige informatie leerden zij hoe ze fit en zelfstandig kunnen blijven.

Wethouder Jan Kuiper nam zelf deel aan een test tijdens de Valpreventieweek. “Het is fantastisch om te zien hoe onze inwoners actief werken aan hun gezondheid en mobiliteit. Vallen is een risico dat we met de juiste maatregelen kunnen verkleinen. De Valpreventieweek laat zien hoe belangrijk het is om hier aandacht aan te besteden. Door samen in te zetten op preventie, kunnen we zorgen dat ouderen langer vitaal en zelfstandig blijven.”

Looptest met de Smartfloor

Tijdens de Valpreventieweek konden ouderen meedoen aan een looptest op de Smartfloor. Dit is een test, waarbij een 6-meter lange mat gebruikt wordt om de kans op vallen te meten. Onder begeleiding van experts liepen de deelnemers over de mat. Daarna werden er persoonlijke adviezen gegeven om de balans te verbeteren en het risico op vallen te verkleinen. De test trok veel belangstelling, en deelnemers waardeerden de op maat gemaakte adviezen.

Informatieve bijeenkomsten: van beweging tot veilig fietsen

Naast de test met de Smartfloor waren er verschillende bijeenkomsten waarin belangrijke thema’s rondom valpreventie werden besproken. Fit4All gaf een bijeenkomst over het belang van voldoende beweging. Een andere bijeenkomst werd verzorgd door Praktijk Vita. Tijdens deze bijeenkomst werd uitgelegd hoe goede slaap een belangrijke rol speelt in het behoud van energie en balans. En daarmee het voorkomen van vallen. Tot slot was er de bijeenkomst ‘Stevig op de pedalen’, georganiseerd door fysiopraktijk Weustink. Hier werd aandacht besteed aan veilig fietsen, een belangrijk onderwerp voor veel ouderen in onze gemeente.

Wijk Staat Stevig

Wijk Staat Stevig is een project van de gemeente Wijk bij Duurstede. Zij helpen ouderen om vallen te voorkomen en hun levenskwaliteit te verbeteren. Een team van experts uit de zorg en het sociaal domein, waaronder praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en buurtsportcoaches, werkt samen aan dit doel. Ze geven informatie, beoordelen het valrisico van mensen van 65 jaar en ouder, en nemen maatregelen om vallen te voorkomen.