Duurzaam monumentenhuisje helpt monumenteigenaren

In het Regionaal Energiecentrum (REC) in Zeist staat sinds deze maand het Duurzaam Monumentenhuisje. Dit speciale huisje helpt eigenaren van monumenten om hun pand te verduurzamen met behoud van het monumentale karakter. 

Het huisje is gemaakt door Stichting Energie Zeist als onderdeel van het project Mijn Groene Monument. Het doel is om eigenaren van monumenten en andere historische panden te laten zien hoe ze hun pand verduurzamen. In het huisje zijn historische materialen gebruikt, zodat bezoekers zien hoe het verduurzamen van een monument eruitziet. Ook zien bezoekers verschillende installaties die bij isolatie gebruikt kunnen worden.

‘Goed voorbeeld van wat kan’

De bouw van het huisje is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zeist en door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Frank Buchner is programmaleider voor het verduurzamen van monumenten bij deze Rijksdienst: “Eigenaren vinden het lastig om zich voor te stellen hoe hun monument eruit ziet na het isoleren. Bij monumenten kan niet altijd alles, maar er kan meer dan je denkt! Daarom geven wij vanuit het Rijk zoveel mogelijk informatie over wat wél kan. Dit huisje is daar een uitstekend voorbeeld van!”

Gratis advies in REC

In het REC krijgen Inwoners van de gemeenten Bunnik, Houten, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist gratis advies bij het verduurzamen van hun woning. Het is een aanvulling op de diensten van bestaande energie-initiatieven en (digitale) energieloketten. Zo kan Het Energieloket in Wijk bij Duurstede doorverwijzen naar het Regionaal Energiecentrum. Bijvoorbeeld voor het zien en horen van verschillende energietechnieken, zoals warmtepompen. 

Openingstijden

Het Regionaal Energiecentrum op Slotlaan 279 is open voor publiek op dinsdag tot en met vrijdag van 13 tot 17 uur en op zaterdag van 12 tot 16 uur. Op donderdag en vrijdag van 13 tot 17 uur is Grijs naar Groen aanwezig in het REC voor gratis en onafhankelijke technische adviesgesprekken. Voor meer info kijk op website van het regionaalenergiecentrum.