Energiehulp helpt 120 huishoudens met energie én geld besparen

Besparen op de energierekening? Bij 120 huishoudens in de gemeente Wijk bij Duurstede lukt dit al dankzij het project ‘Energiehulp’. In mei 2023 startten de gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Binding, Woonin, het Energieloket en NabijWonen dit initiatief om mensen met een laag inkomen te helpen. Na een jaar blikken we terug op de successen en kijken we naar de toekomstplannen van Energiehulp.

Projectleider Claudia Klein van Stichting Binding kijkt tevreden terug op het eerste jaar van Energiehulp. Ze ervaart veel waardering vanuit de mensen die zij het afgelopen jaar hebben geholpen. “Afgelopen jaar hebben wij 120 huishoudens met een laag inkomen geholpen. Via Energiehulp gingen zij in gesprek met een energiecoach en daarna plaatste een klusser gratis energiebesparende maatregelen. Het enige wat bewoners hoeven te investeren, is hun tijd.”

Kleine veranderingen, grote besparingen 

De vrijwillige coaches en klussers van Energiehulp vinden het fijn dat ze hun steentje kunnen bijdragen. Energiecoach Wim vertelt: “Ik ben blij dat ik me heb aangemeld als energiecoach, want mijn advies heeft gezinnen geholpen om hun energieverbruik aanzienlijk te verminderen, maar óók om hun woonomgeving te verbeteren. Een concreet voorbeeld daarvan is een gezin met drie kleine kinderen die leefde op een slaapkamer omdat het gas te duur was geworden. We hebben besproken hoe in een woning geleefd zou moeten worden met ventileren en de mechanische ventilatie aanlaten. Ook was de thermostaat ingesteld op 15 graden. Ik heb uitgelegd dat 15 graden te koud is en dat schimmelvorming dan op de loer ligt. Daarbij hebben we ook gekeken wat er nog aan energiebesparende producten door de klusser aangebracht kunnen worden. Een besparing op financieel gebied kunnen we niet inschatten, maar na ons gesprek kan het gezin nu ook in de winter van de gehele woning profiteren.”

Ook klusser Piet ziet meteen wat voor effect zijn hulp heeft: “Bij een alleenstaande man van 85 jaar heb ik onder andere de leidingen bij de cv-ketel voorzien van buisisolatie. Heel enthousiast vertelde hij mij daarna dat de aangebrachte buisisolatie direct werkte, want hij had gemerkt dat het warmwater veel eerder uit zijn kraan beneden arriveerde en hij daardoor water en gas bespaarde. Deze meneer gebruikte ook een site waarop hij precies bijhield wat zijn energieverbruik per dag was. Leuk om te zien hoe deze man dat doet.”

Barrières bij het aanvragen van Energiehulp

Toch merkt Claudia dat het aanvragen van Energiehulp voor sommige mensen een grote stap kan zijn. Het is soms moeilijk om mensen te bereiken die recht hebben op Energiehulp: “Veel mensen delen hun financiële problemen vanwege allerlei redenen. Anderen zijn wat terughoudend omdat er een vreemde hun huis moet binnenkomen. Bovendien denken sommigen dat ze verplicht zijn de adviezen van de energiecoach op te volgen, maar dat is natuurlijk niet het geval; de coach geeft alleen tips en de keuze om er iets mee te doen ligt bij henzelf.” 

Om de stap naar Energiehulp kleiner te maken, zoekt het team meer persoonlijk contact met de inwoners die hier recht op hebben. Ze bezoeken locaties en evenement waar de doelgroep aanwezig is. “We bezoeken wandelevenementen voor ouderen, koffie-uurtjes van woningbouwcorporaties en het Buurthuis Heul Gezellig. Daar delen we folders uit en gaan we het gesprek aan met mensen.” Claudia merkt dat dit echt helpt. “Onlangs spraken we bijvoorbeeld met een mevrouw bij de Voedselbank. Na ons gesprek heeft ze zich aangemeld voor Energiehulp.”

Gratis omruilactie van huishoudelijke apparaten

Energiehulp organiseert ook een omruilactie voor witgoed. Deelnemers kunnen hun oude, energieverslindende wasmachine, koelkast of vriezer gratis omruilen voor een nieuw, zuiniger model. Inwoners die hiervoor in aanmerking komen ontvangen half augustus een brief. Aanmelden kan zolang de voorraad strekt en uiterlijk t/m 15 november 2024. Tot eind 2024 zijn de energiecoaches en energieklussers nog gratis beschikbaar voor energiegesprekken en het uitvoeren van klusjes. 

Meer informatie

Wilt u zich aanmelden voor gratis energiehulp? Of als vrijwilliger aan de slag? Bezoek dan de website van Stichting Binding voor meer informatie.