Gemeente Wijk bij Duurstede sluit zich aan bij het Schone Lucht Akkoord

De komende jaren zet de gemeente Wijk bij Duurstede stappen om de luchtkwaliteit te verbeteren en zo de gezondheid van inwoners te bevorderen. Door zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord (SLA), committeert de gemeente zich aan landelijke afspraken. 

In september 2023 heeft de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede een aanpak om de luchtkwaliteit te verbeteren vastgesteld. Op basis hiervan heeft het college een uitvoeringsprogramma vastgesteld met  concrete maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ook sluit Wijk bij Duurstede zich aan bij het landelijke Schone Lucht Akkoord. Door dit te ondertekenen committeert de gemeente zich om actie te ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Iedere gemeente die deelneemt, voert een aantal maatregelen uit. Daarnaast kunnen gemeenten extra maatregelen opnemen.

Gezondheidswinst door verbeterde luchtkwaliteit 

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de luchtkwaliteit. Daarom zet ook de gemeente Wijk bij Duurstede hierop in. Deelnemers aan het Schone Lucht Akkoord streven naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016. Elk jaar overlijden in Nederland 12.000 mensen door ongezonde lucht. Een verbeterde luchtkwaliteit bevordert de gezondheid van inwoners. Dit kan leiden tot minder ziekten zoals astma, longkanker en hart- en vaatziekten.

Kwetsbare groepen beter beschermen

Een speciaal beleid in Wijk bij Duurstede moet kwetsbare groepen, zoals kinderen, zwangere vrouwen of mensen met een chronische aandoening, straks beter beschermen tegen luchtvervuiling. En de gemeente onderneemt actie om overlast van houtstook en de uitstoot van bedrijven terug te dringen. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, wil de gemeente schonere eigen voertuigen en werktuigen inkopen die minder schadelijke stoffen uitstoten. Ook komen in de hele gemeente meer laadpunten voor elektrische auto’s om elektrisch rijden te stimuleren.