Gemeente Wijk bij Duurstede zet in op nieuwbouw voor asielopvang gecombineerd met betaalbare woningen

Begin dit jaar kreeg gemeente Wijk bij Duurstede de opdracht van het Rijk om de komende jaren 152 asielzoekers op te vangen. Deze opdracht komt voort uit de spreidingswet, die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van asielzoekers over Nederland.

De wet moet mensonwaardige omstandigheden, zoals zich eerder in Ter Apel voordeden, helpen voorkomen. Dit voorjaar organiseerde de gemeente gespreksavonden met inwoners uit Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. De zorgen en ideeën die inwoners tijdens deze bijeenkomsten naar voren brachten, hebben de gemeente geholpen bij het vormgeven van de plannen voor asielopvang.

Situatie onveranderd

Op dit moment is de situatie rondom asielopvang onveranderd. De nood in Ter Apel is hoog en er zijn te weinig opvangplekken. Hoewel de nieuwe regering overweegt de spreidingswet af te schaffen of andere wetten in te voeren, blijven de huidige wetten en regels nog steeds van kracht voor gemeenten. En dus ook voor gemeente Wijk bij Duurstede.

Inwoners willen betaalbare woningen

Om de inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede te betrekken bij dit proces, organiseerde de gemeente in maart gespreksavonden om te luisteren naar hun zorgen en ideeën met betrekking tot de opvang. Uit de gesprekken bleek dat veel mensen zich zorgen maken over de beschikbaarheid van woningen voor hun kinderen. Als er asielzoekers komen, kan men zich vinden in het uitgangspunt van een verdeling over de drie kernen van de gemeente. 

Betaalbare woningen zijn schaars, waardoor veel jongeren wegtrekken en de vergrijzing toeneemt. Dat heeft zijn weerslag op de vitaliteit van de kernen van Wijk bij Duurstede. “Er is niet voor niets opgehaald wat er bij onze inwoners leeft, daar moeten we dan ook iets mee doen,” zegt wethouder Hans Buijtelaar. “Daarom richten wij ons niet alleen op de opvang van asielzoekers, maar doen dat in onze plannen gecombineerd met het bouwen van woningen voor onze eigen inwoners. Zo snijdt het mes aan twee kanten en komen we ook tegemoet aan de lokale woningvraag.”

De gemeente heeft een paar mogelijke plekken op het oog voor gecombineerde woonprojecten met opvang voor asielzoekers én nieuwe woningen voor de eigen inwoners. Deze nieuwbouwlocaties zijn voorzien in zowel Langbroek als Wijk bij Duurstede, en in Cothen gezocht moet gaan worden naar een geschikte plek voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers).

Gemeente heeft goedkeuring Provincie Utrecht nodig

De gemeente heeft haar plannen begin mei ingediend bij de provincie Utrecht, die deze moet goedkeuren. In de speciaal opgerichte 'Fast Lane' beoogt de Provincie gemeentelijke plannen snel te beoordelen en eventuele belemmeringen op te heffen. Samen met partners zoals het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wordt daarbij gekeken naar aspecten zoals veiligheid, mogelijke belemmering van lopende projecten en natuurschade.

Om de urgentie van de opvangplekken aan te kunnen pakken, heeft de gemeente goedkeuring van de Provincie nodig om te mogen bouwen op de beoogde locaties. "Zonder een positief besluit willen we onze inwoners nog niet informeren over locaties. Als je locaties bekendmaakt, wil je ook met omwonenden in gesprek. De huidige situatie is zonder besluit van de Provincie te onzeker om dit proces te starten. Er bestaat namelijk een kans dat het plan uiteindelijk toch geen groen licht krijgt. We hebben ervoor gekozen om de omwonenden pas te informeren en te betrekken als er zekerheid is. Daarom moeten we nog even afwachten, hoewel we graag snel in actie zouden komen”, aldus Hans Buijtelaar. 

Waarschijnlijk na de zomer meer duidelijkheid

Na de gespreksavonden in maart heeft de gemeente toegezegd om haar inwoners op de hoogte te blijven houden over dit onderwerp. Omdat de zomerperiode voor de deur staat, waarin veel mensen op vakantie zijn, heeft de gemeente besloten om pas na de zomer met informatie naar buiten treden als zij in deze periode een positief besluit ontvangt over de beoogde nieuwbouwlocaties. Omwonenden van de beoogde locaties zullen als eersten worden geïnformeerd.

Meer informatie is te vinden op onze webpagina over asielopvang. U kunt u zich daar ook aanmelden voor de nieuwsbrief asielopvang.