Grote daling aantal woninginbraken in eerste helft van 2024

De totaal geregistreerde criminaliteit in de gemeente Wijk bij Duurstede is in de eerste helft van 2024 met 6% afgenomen ten opzichte van diezelfde periode in 2023. Dat is gunstiger dan de regionale ontwikkeling in Midden-Nederland. Vooral het aantal registraties van woninginbraken is gedaald. Daar staat tegenover dat het aantal meldingen van geweld is gestegen, evenals het aantal registraties van drugsdelicten en overlast door jongeren. Dit blijkt uit het halfjaarlijkse Veiligheidsbeeld, opgesteld door het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS). 

Afname van vrijwel alle vormen van veel voorkomende criminaliteit en cybercrime

In de eerste helft van 2024 zijn er minder registraties van autokraken vergeleken met dezelfde periode in 2023. Hetzelfde geldt voor het aantal brom-, snor- en fietsdiefstallen, vernielingen en winkeldiefstallen. 
Daarnaast laat het aantal registraties van cybercrime een opvallende daling zien, wat ook kan komen doordat mensen dat minder vaak hebben gemeld. “Het is mooi om deze daling te zien, maar we moeten niet vergeten dat deze vorm van criminaliteit minder zichtbaar is dan veel andere vormen,” zegt burgemeester Iris Meerts. “De meldingsbereidheid van slachtoffers is door schaamte vaak laag, terwijl de impact van digitale criminaliteit groot is op de levens van de slachtoffers. Het heeft áltijd zin om te melden, ook al duurt het even om de dader te pakken.”

Meer meldingen van geweld, drugsdelicten en overlast door jongeren

We zien dat het aantal meldingen van geweld, en dan vooral bedreiging, sterk steeg vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. We proberen de oorzaak hiervan te achterhalen. Daarnaast is het aantal meldingen van drugsdelicten toegenomen, net als het aantal meldingen van overlast door jongeren.

Grote daling in aantal woninginbraken en ongelukken op de weg

Het aantal registraties van woninginbraken daalde met 32% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De regionale ontwikkeling in Midden-Nederland laat een daling van 6% zien. Hiermee is dit aantal op het laagste niveau sinds 2021. Daarnaast is er een afname in het aantal registraties van ongelukken op de weg. In de eerste helft van 2023 ging het nog om 57 ongelukken. Maar in de eerste maanden van 2024 zijn er in totaal 48 ongelukken geregistreerd.

Uitleg voor grote stijgingen en dalingen 

Wijk bij Duurstede heeft als kleinere gemeente over het algemeen lagere criminaliteits- en overlastcijfers. Daardoor zijn procentuele stijgingen en dalingen snel groot. Het veiligheidsbeeld is gebaseerd op het aantal geregistreerde misdrijven. Dit kan verschillen van het aantal werkelijk gepleegde misdrijven, omdat bijvoorbeeld niet altijd aangifte wordt gedaan.

Veiligheid creëren we samen

U bent de ‘ogen en oren in de wijk’. U kunt opvallende zaken vaak beter signaleren dan de gemeente of de politie. Ziet of merkt u iets waarover u niet gerust bent? Bel dan tijdens kantooruren met de gemeente via 0343 595 595. Bij spoedeisende zaken belt u de politie via 112. Is er geen spoed, maar heeft u wel de politie nodig? Bel dan 0900 8844.

Meld Misdaad Anoniem

We blijven alert op zaken die onze veiligheid en de rechtsstaat ondermijnen. De gemeente Wijk bij Duurstede werkt samen met Meld Misdaad Anoniem. Iedereen kan hier anoniem een melding doen. Bijvoorbeeld over hennepteelt, illegaal vuurwerk, drugslabs, illegale prostitutie, fraude, onverklaarbaar vermogen of andere vermoedens van criminaliteit. 
Meld Misdaad Anoniem is bereikbaar via 0800 7000 (maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 22.00 uur/weekenden en feestdagen: 9.00 tot 17.00 uur). Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op de website Meld misdaad anoniem. Meld Misdaad Anoniem is ook écht anoniem.