LEADER: lokale innovaties met Europese subsidie

Het Europese subsidieprogramma LEADER Utrecht Oost ondersteunt vernieuwende lokale initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van het platteland en de dorpen. Een belangrijk uitgangspunt van LEADER is dat mensen in het gebied zelf bepalen wat belangrijk is voor het gebied. Daarom is subsidie beschikbaar voor innovatieve projecten die vóór en dóór inwoners van de regio worden opgezet en uitgevoerd.

De gemeente Wijk bij Duurstede maakt deel uit van het LEADER-gebied Utrecht Oost

Daarom kunnen inwoners, ondernemers en organisaties uit onze gemeente in aanmerking komen voor een LEADER-subsidie.

LEADER ondersteunt innovaties die de saamhorigheid en verbinding tussen mensen versterken, die het platteland op de kaart zetten en beleefbaar maken, nieuwe verdienmodellen op en rondom het boerenerf en/ of die bijdragen aan een circulaire en lokale voedselketen. 
Bij de beoordeling van subsidieaanvragen wordt ook gekeken naar innovatie, initiatief van onderop, draagvlak, de meerwaarde voor de regio, samenwerking, bereidheid tot delen van kennis en haalbaarheid. Dit zijn voor LEADER belangrijke criteria.

Een project kan maximaal 50 % subsidie krijgen vanuit LEADER, met een ondergrens van € 25.000 en een bovengrens van € 100.000 subsidie. Er kan subsidie worden aangevraagd tot en met december 2027 (op = op).

Op de website van Leader kunt u meer lezen over de doelstellingen, voorwaarden en de wijze waarop subsidie kan worden aangevraagd.

Folder LEADER Utrecht Oost 2024 (pdf, 2 MB)