Provincie Utrecht maakt tussenbalans op voor plannen wind- en zonne-energie

Begin 2024 heeft de provincie Utrecht gemeenten opgeroepen om met voldoende concrete plannen te komen voor wind- en zonne-energie. Nu maakt de provincie hiervan een tussenbalans bekend. Eind 2024 besluit de provincie waar zij aanvullende windplannen mogelijk gaat maken om ervoor te zorgen dat de afspraken in de RES-regio’s worden gehaald.

Op 2 juli 2024 heeft de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede ingestemd met het raadsvoorstel ’Energieneutraliteit en bevoegd gezag windenergie’. De gemeente maakt hiermee windturbines in een gebied langs het Amsterdam-Rijnkanaal mogelijk, met als doel om in 2030 energieneutraal te zijn. De gemeente kiest er daarom voor om actief samen te werken met de provincie. Door het bevoegd gezag bij de provincie te laten, wil de raad voorkomen dat de gemeente te veel financiële en juridische risico’s loopt.
 

Behalve Wijk bij Duurstede hebben ook de gemeenten Baarn, Soest en Leusden de provincie gevraagd om de procedure voor een aantal windgebieden op te pakken. De provincie vindt het belangrijk dit samen met de gemeenten en haar partners in de regio op te pakken om zo de gezamenlijke RES-doelstellingen te halen.  

Begin 2024 heeft de provincie de gemeenten opgeroepen om met voldoende concrete plannen te komen voor wind- en zonne-energie. Zo voldoen zij aan de gezamenlijke afspraken voor schone energie. Veel gemeenten zijn hiermee voortvarend aan de slag gegaan, wat heeft geleid tot verschillende concrete plannen. Om te zorgen dat er in 2030 voldoende duurzame stroom wordt opgewekt, zal er in sommige regio’s in de toekomst nog extra inzet én een besluit van de provincie nodig zijn voor windenergie.

Eind van dit jaar besluit de provincie waar zij aanvullende windplannen mogelijk gaat maken om ervoor te zorgen dat de afspraken in de RES-regio’s worden gehaald. Dit zal binnen één of meer van de 27 meest kansrijke gebieden zijn die in januari 2024 zijn vastgesteld. 

Na inzet van de gemeenten van de afgelopen maanden is er inmiddels een voorlopige stand van zaken, oftewel een ‘tussenbalans'. Voor meer informatie lees het bericht op de website van de provincie.