Slim omgaan met een vol stroomnet

Het stroomnet in Nederland is vol. Vooral in de provincie Utrecht is het probleem groot. Dat komt doordat we steeds sneller verduurzamen. Ook gebruiken we vaker stroom op hetzelfde moment. 

In de provincie Utrecht krijgen we al vanaf 2026 last van overbelasting van het stroomnet en uitval van stroom. Er wordt hard gewerkt om het stroomnet te verbeteren, maar dat is een enorme klus en dit duurt nog jaren. We moeten daarom allemaal - industrie, bedrijven en huishoudens - slimmer met elektriciteit omgaan. 

Wat is het probleem?

We hebben genoeg elektriciteit, want we wekken in Nederland veel energie op met windmolens en zonnepanelen. Maar op bepaalde momenten kan het net de grote hoeveelheden duurzame stroom niet aan. Zo ontstaat er file op het net, dat noemen we netcongestie. Dit gebeurt vooral op piekmomenten, bijvoorbeeld als de zon schijnt midden op de dag: dan leveren we te veel stroom terug aan het net. Op andere momenten wordt juist te veel stroom gevraagd, bijvoorbeeld tussen 16.00 en 21.00 uur. Dan komen veel inwoners thuis van hun werk en willen hun auto laden, elektrisch koken en de wasmachine aanzetten. 

Wat merkt u in een woonwijk?

Op het stroomnet in woonwijken is er ook netcongestie. Hier merkt u op dit moment nog niets van. Maar als we niets doen om het stroomnet te verbeteren kunnen de lampen gaan knipperen. Of apparaten gaan kapot doordat ze te veel of te weinig stroom krijgen. Ook kunnen er langere wachttijden ontstaan voor een aansluiting voor nieuwe woningen. In het ergste geval kan de stroom uitvallen. 

Wat doet de overheid?

De lokale netbeheerder Stedin wil in samenwerking met de gemeente zo snel mogelijk het stroomnet uitbreiden. Dit is een hele grote klus en er zijn veel werkzaamheden voor nodig. In woonwijken moeten er straten opengemaakt worden om dikkere kabels te leggen. En er moeten ongeveer 60 elektriciteitshuisjes in de wijken bijkomen in de hele gemeente. Ook de landelijke netbeheerder, TenneT, werkt hard aan het verbeteren van het net. Het uitbreiden van het stroomnet duurt jaren.

Wat kunt u zelf doen?

  • Gebruik zo veel mogelijk stroom overdag wanneer het zonnig is. Zeker als u zelf zonnepanelen heeft. Dus gebruik uw wasmachine, vaatwasser of stofzuiger zo veel mogelijk overdag. Als u uw woning koelt, doet u dit liefst met eigen zonnestroom.
  • Heeft u een elektrische auto? Laad uw auto dan liever niet tussen 16.00 en 21.00 uur op. Maar doe dit bijvoorbeeld ’s nachts, of overdag als het zonnig weer is.  
  • Denkt u na over een warmtepomp? U mag nog steeds een volledig elektrische warmtepomp nemen, maar een hybride warmtepomp zorgt voor minder druk op het stroomnet. Een hybride warmtepomp schakelt namelijk over op gas als het heel koud is.