Uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten geopend in Wijk bij Duurstede

1 op de 10 jonge meisjes en vrouwen heeft niet altijd voldoende geld voor maandverband of tampons

Daarom zijn er, in samenwerking met Stichting Armoedefonds, Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP’s) geopend in de gemeente Wijk bij Duurstede. 

De punten zijn te vinden in de bibliotheek van het Huis van de Gemeente, bij de Voedselbank, op sportpark Mariënhoeve en op het Revius Lyceum. Hier kunnen mensen die dat nodig hebben gratis maandverband en tampons ophalen.

Menstruatiearmoede heeft een groot effect op het dagelijks leven

Van het missen van lessen op school of niet kunnen sporten tot het gebruiken van onveilige alternatieven zoals wc-papier of oude kleding in je ondergoed. Penny van Laarhoven, woordvoerder van het Armoedefonds: “Mensen die in armoede leven zijn genoodzaakt om keuzes te maken, zelfs op het gebied van persoonlijke hygiëne.”

Een stap tegen kansenongelijkheid

Wethouder Jeroen Brouwer benadrukt het belang om mensen met geldzorgen te helpen. “Het is mooi om te zien dat we met dit initiatief bijdragen aan het verkleinen van de kansenongelijkheid binnen onze gemeente. Niemand zou keuzes moeten maken op het gebied van persoonlijke hygiëne. Dit is een basisbehoefte die voor iedereen toegankelijk moet zijn.”

Stichting Armoedefonds

Het Armoedefonds stelt gratis menstruatieproducten beschikbaar voor mensen die in armoede leven. Dit wordt gedaan via lokale hulporganisaties en andere laagdrempelige locaties. Inmiddels helpt het Armoedefonds zo’n 170.000 mensen door heel Nederland via MUP’s op scholen, in buurthuizen, bibliotheken en bij armoedehulporganisaties.