Werken aan een gezonde, lokale economie

Blog van wethouder Jeroen Brouwer

In een ver verleden, de tijd gaat hard, stond ik voor de klas. Docent geschiedenis, economische zaken of maatschappijleer: allemaal prachtig. Ik genoot enorm. In die tijd heb ik veel leerlingen langs zien komen. Hoe mooi is het dan, dat leerlingen van toen nu als ondernemer aan tafel schuiven?

Trots op deze Wijkse ondernemers en de gemeente

Ik had er al enkelen de hand geschud. Een als commercieel directeur van PPC, de ander als nieuwe man van een Cothens kersenimperium en weer eentje die als manager zorgt voor veiligheid in huis. Vorige week bezocht het bedrijf Sign Activation mij. Het bedrijf kocht een gemeentekavel op bedrijventerrein Broekweg Langshaven. Mijn oud-leerling, Thomas van Rooijen, bleek samen met zijn broer eigenaar van het bedrijf te zijn. We hadden een mooi gesprek, de beide jonge ondernemers en ik.

Eerst was er een officieel moment, waarin we de verkooppapieren tekenden. Daarna praatten we over hun bedrijf en over onze jeugd. Zij zijn telgen van de horecafamilie Van Rooijen, wonen in Wijk bij Duurstede en met zijn drieën zijn we geboren en getogen Wijksen. De beide ondernemers vertelden vol trots hoe hun bedrijf in de afgelopen 10 jaar was uitgegroeid tot specialist in visuele communicatie en sign-oplossingen. Bij mij overheerste ook een gevoel van trots. Trots dat het bedrijf van deze twee Wijkse broers nu toe is aan een nieuw pand. Trots dat we deze twee Wijkse ondernemers nu verder kunnen laten groeien.

We willen we nog meer voor elkaar krijgen met en voor onze ondernemers

Het is mooi dat we dit zo samen voor elkaar hebben gekregen. Want alleen samen met de ondernemers en de ondernemersverenigingen zorgen we ervoor, dat er een goed economisch klimaat is, waar ondernemers kunnen werken en doorgroeien. Onze gemeente biedt hen ondersteuning en advies. We denken graag in kansen en mogelijkheden, ook met het oog op de toekomst. Een gezonde lokale economie levert werkgelegenheid op. Mooi dat we bijvoorbeeld het bedrijventerrein verder uit mogen breiden. Meer lokale werkgelegenheid zorgt dat onze (nieuwe) inwoners hier aan de slag kunnen. Daardoor verwachten we ook minder forensenverkeer, waardoor de druk op de provinciale wegen wat af kan nemen. U ziet, het één houdt verband met het ander.

De gemeentelijke organisatie zet stappen 

Als gemeentelijke organisatie moeten en willen we ons ook meer bewust zijn van het grote aanbod aan goede, lokale bedrijven. Zoveel mogelijk zoeken we lokale leveranciers. Niet altijd lukt dat, omdat we bij grote opdrachten te maken hebben met aanbestedingstrajecten. Maar vaak lukt het wel. Een recent voorbeeld daarvan zijn de koffiemachines in het Huis van de Gemeente. Het aanbestedingtraject is gewonnen door een leverancier uit Cothen.

Brengt u binnenkort weer eens een bezoekje aan het Huis van de Gemeente? Neem dan een lekker bakkie koffie. Uit ervaring kan ik zeggen: dat smaakt prima!