Wijk bij Duurstede viert 725-jarig bestaan met feestjaar

De gemeente maakt zich op voor een feestelijk jaar! In 2025 is het namelijk alweer 725 jaar geleden dat Wijk bij Duurstede stadsrechten kreeg. Inwoners en organisaties worden uitgenodigd om festiviteiten te organiseren en dit historische moment samen te vieren.  

Na het verdwijnen van Dorestad ontstond uit een overgebleven agrarische nederzetting een wijk, waar rond 1270 kasteel Duurstede werd gebouwd.  In 1300 kreeg deze wijk (bij kasteel Duurstede) stadsrechten, wat een belangrijke mijlpaal was in de geschiedenis. Stadsrechten gaven een plaats in die tijd bepaalde privileges. Zo kreeg het recht om markten te organiseren en eigen rechtspraak te houden. Deze rechten hebben bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van Wijk bij Duurstede, tot de levendige gemeenschap die het vandaag de dag is.

Cothen en Langbroek

Hoewel Cothen en Langbroek geen stadsrechten hebben, maken zij tegenwoordig ook deel uit van de gemeente. Zij zullen natuurlijk volledig worden betrokken bij de feestelijkheden. Dit bijzondere jubileum wordt als één gemeenschap samen gevierd.

In het jaar 2000 werd al het 700-jarig jubileum gevierd met grootse festiviteiten. Dit keer wil de gemeente opnieuw een breed scala aan feestelijke activiteiten organiseren onder de vlag van ‘Wijk725’. Hoewel de financiële middelen dit keer beperkter zijn, zal de gemeente waar mogelijk meedenken en adviseren om projecten te helpen financieren. De verantwoordelijkheid voor de organisatie en financiering ligt echter bij de initiatiefnemers zelf.

De gemeente roept daarom iedereen op om met ideeën en initiatieven te komen voor activiteiten die dit feestjaar onvergetelijk maken. Er zal een evenementenkalender worden opgesteld om ervoor te zorgen dat alle festiviteiten goed over het jaar verdeeld worden. Tevens draagt de gemeente zorg voor de huisstijl en communicatie rondom het jubileum.

Heeft u een geweldig idee voor een project in het kader van Wijk725?

Dien uw voorstel dan uiterlijk 15 september a.s. in. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Wijk725.