Woonin en gemeente Wijk bij Duurstede zetten stap in toekomstplan Hoogstraat en Zandweg

Hans Buijtelaar (wethouder gemeente Wijk bij Duurstede) en Katja van Boeijen (Manager Wonen Woonin) ondertekenden onlangs de intentieovereenkomst voor het toekomstplan Hoogstraat en Zandweg in Wijk bij Duurstede. Met deze handtekening zeggen beide partijen toe zich in te spannen voor meer én betere woningen op deze locatie.

Woningen aan einde van hun levensduur

De 14 woningen aan de Hoogstraat (nummer 117-143) en 28 woningen aan de Zandweg (nummer 116-170) zijn sterk verouderd. Katja van Boeijen: “De huidige woningen - gebouwd in de jaren vijftig - zijn sterk verouderd en niet levensloopbestendig. Er zijn ingrijpende technische - en verduurzamingsingrepen nodig om weer te voldoen aan alle eisen. Los van de techniek is er ook een grote behoefte aan extra woningen in Wijk bij Duurstede. Met dit plan willen we bijna 50 extra nieuwe woningen toevoegen op dezelfde plek. We zijn dan ook blij dat we samen met de gemeente deze overeenkomst hebben getekend. Samen gaan we ons inspannen voor een toekomstbestendige woonlocatie.”

Nieuwbouwappartementen voor senioren en jongeren

Op de plek van de huidige 42 woningen bouwt Woonin meer én betere woningen. Het toekomstplan moet nog vorm krijgen, maar sommige uitgangspunten zijn al helder. Zo staat in de intentieovereenkomst dat er ongeveer 90 woningen worden gerealiseerd, verdeeld over twee woongebouwen. Van Boeijen: “Om die 90 appartementen op hetzelfde stuk grond te realiseren, moeten we de hoogte in. Maar we houden zeker rekening met de omliggende bebouwing. Samen met de gemeente kijken we hoe we de nieuwbouw qua hoogte en uitstraling in de bestaande structuren kunnen inpassen. Omwonenden hoeven dus niet bang te zijn dat er ineens een woontoren komt te staan.” Ook het woonprogramma staat al grotendeels vast. Zo komen er twee- en driekamerappartementen tussen de 60 en 80 m2. 

Wijk heeft behoefte aan nieuwe woningen

De inhoud van de intentieovereenkomst gaat verder dan alleen afspraken over het woningbouwprogramma. Hans Buijtelaar: “Het gaat ook over de haalbaarheid van een dergelijk plan. Voor alle partijen geldt dat ze voor tastbaar resultaat gaan want de behoefte aan woningen is groot. Bovendien moet het plan aansluiten op de gemeentelijke woonvisie en de prestatieafspraken die we samen hebben ondertekend. Hoe we daar exact vorm aan geven, gaan we de komende tijd samen verder onderzoeken. Belangrijk is dat ook omwonenden worden gehoord.”

Planning

Hoewel er al veel uitgangspunten zijn vastgelegd in de overeenkomst, is er ook ruimte voor buurtbewoners om mee te denken. Na de zomer 2024 start Woonin met de participatie. In een aantal bijeenkomsten kan de buurt meedenken over bepaalde onderwerpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitstraling van het gebouw, parkeren en groen.  Het idee van deze contactmomenten met de buurt is dat we informatie, wensen en zorgen ophalen en dat we onze ideeën kunnen voorleggen aan de buurt. Samen met de buurt willen we tot een goed nieuwbouwplan komen. Als alles volgens planning verloopt, start de sloop eind 2026 en beginnen we in 2027 met de nieuwbouw.  

Bewoners Hoogstraat – Zandweg

De huidige bewoners van de betreffende woningen aan de Hoogstraat – Zandweg zijn al geïnformeerd over het toekomstplan. We hebben ze geïnformeerd met een brief, een koffie-uurtje op 30 mei en tijdens een bewonersavond op 18 juni. Het toekomstplan is ingrijpend voor deze bewoners. Woonin gaat de komende tijd één op één gesprekken voeren met de bewoners, over hun persoonlijke situatie en  wensen. Naar aanleiding hiervan wordt een sociaal plan opgesteld voor de bewoners. Hierin worden onderwerpen als vergoedingen, hulp bij verhuizen en urgentie vastgelegd. Ook kunnen de bewoners en woningzoekenden meedenken over de nieuwbouw.