02-07-2024: Raad stemt in met Energieneutraliteit en bevoegd gezag windenergie

Dinsdag 2 juli heeft de gemeenteraad ingestemd met het raadsvoorstel ’Energieneutraliteit en bevoegd gezag windenergie’. De gemeente maakt hiermee windturbines binnen de gemeentegrenzen mogelijk, met als doel om in 2030 energieneutraal te zijn. De gemeenteraad kiest ervoor om actief samen te werken met de provincie. Op deze manier kunnen wij als gemeente mede kaders stellen voor zaken als overlast en gezondheid, maar ook financiële voorwaarden die ten goede komen aan onze inwoners. Door het bevoegd gezag bij de provincie te laten, wil de raad voorkomen dat we als gemeente te veel financiële en juridische risico’s lopen. 

Wat ging hieraan vooraf? 

In regionaal verband werkt de gemeente samen met andere Utrechtse gemeenten aan een regionale Energiestrategie (RES). In de RES staan afspraken over de verdeling van grootschalige duurzame energieprojecten. In de provincie Utrecht moet namelijk 2,4 TWh aan duurzame elektriciteit worden opgewekt als bijdrage aan de landelijke klimaatdoelstelling van 35 TWh in 2030. Om deze doelen te behalen, bracht de provincie al eerder de meest kansrijke gebieden voor windturbines in kaart. Ook in Wijk bij Duurstede is een gebied als ‘meest kansrijk’ aangewezen. De gemeenteraad kreeg een half jaar (tot 11 juli) de tijd van de provincie om een besluit te nemen over wie het bevoegd gezag zou moeten krijgen als er daadwerkelijk windturbines geplaatst gaan worden in dit gebied. 

Het besluit van de gemeenteraad is een belangrijke mijlpaal in het proces rondom windenergie. Verschillende themasessies en een voorbespreking gingen aan de raadsvergadering vooraf en hierin bleek eens te meer dat de meningen over de ontwikkeling van windturbines sterk verschillen. 

Hoe nu verder? 

Het is nu zaak om de Provincie officieel te informeren over het genomen besluit. Vervolgens zullen wij als gemeente samen met de provincie optrekken in het vervolgproces. We moeten onderzoek laten doen naar milieueffecten en kaders opstellen. Ook wordt er nagedacht over participatie en lokaal eigendom.

Resultaten enquête schone energie

Uit een onderzoek onder inwoners (februari-maart 2024) zijn ideeën en waarden verzameld om de gemeente te helpen bij het maken van keuzes rond duurzame opwek van energie.

Resultaten enquête schone energie

Veelgestelde vragen over het inwonersonderzoek dat is uitgevoerd

Klik op de groene knop om de veelgestelde vragen te bekijken.

Direct naar de veelgestelde vragen

Samen bouwen aan een toekomstbestendig Wijk bij Duurstede

Er is een participatietraject gestart dat verdeeld is in verschillende fasen.

  • Deze fase loopt van september 2023 tot april 2024. In deze fase onderzoeken we alle technieken om energie te leveren, nu en in de toekomst. Het bureau DWA onderzoekt voor ons hoeveel we met een techniek kunnen opwekken en hoe kansrijk dit is voor Wijk bij Duurstede.  

  • Na het online onderzoek volgen verdiepende gesprekken met inwoners over de uitkomsten van dit onderzoek. De gemeenteraad gebruikt de uitkomsten van het onderzoek samen met de adviezen uit de verdiepende gesprekken om plannen te maken over schone energie

  • In het voorjaar van 2024 hield de gemeente een raadpleging onder haar inwoners over duurzame energieopwek. Hierbij werd hen gevraagd wat zij belangrijk vinden en waar zij zich zorgen over maken bij het opwekken van duurzame energie.

Wilt u op de hoogte blijven van dit participatietraject en de uitkomst hiervan?

Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik meld mij aan